Siirry suoraan sisältöön

[vc_row content_placement=”middle” parallax=”content-moving” parallax_image=”9070″][vc_column][vc_empty_space height=”200px”][vc_column_text]

Kuoreton kananmuna

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”200px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”50px”][vc_column_text css_animation=”none” css=”.vc_custom_1616417652534{padding-right: 10px !important;padding-left: 10px !important;}”]

Voiko kananmuna pysyä kasassa ilman kuorta? Mitä etikka tekee kalkille?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/5″][/vc_column][vc_column width=”3/5″][vc_raw_html]JTNDY2VudGVyJTNFJTNDaWZyYW1lJTIwd2lkdGglM0QlMjI5NTYlMjIlMjBoZWlnaHQlM0QlMjI1MzglMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnd3dy55b3V0dWJlLmNvbSUyRmVtYmVkJTJGYWVuNGwtRm0xUGslMjIlMjBmcmFtZWJvcmRlciUzRCUyMjAlMjIlMjBhbGxvdyUzRCUyMmFjY2VsZXJvbWV0ZXIlM0IlMjBhdXRvcGxheSUzQiUyMGNsaXBib2FyZC13cml0ZSUzQiUyMGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYSUzQiUyMGd5cm9zY29wZSUzQiUyMHBpY3R1cmUtaW4tcGljdHVyZSUyMiUyMGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRSUzQyUyRmNlbnRlciUzRSUwQSUwQQ==[/vc_raw_html][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][vc_column width=”1/5″][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1601294395587{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column width=”1/5″][/vc_column][vc_column width=”3/5″][vc_column_text]

Kuorettoman kananmunan työohjeet

[/vc_column_text][vc_column_text]Tässä työssä pääset tutkimaan kananmunan sisusta rikkomatta sitä. Työssä yhdistyy kemia sekä biologia.

Tarvikkeet:

  • Iso juomalasi
  • Raaka kananmuna
  • Etikkaa
  • Tuorekelmua tai alumiinifoliota

 

Tee näin:

 

Esivalmistelut
  1. Aseta kananmuna lasiin ja täytä lasi etikalla. Voit asettaa kelmun tai folion lasin päälle hajuhaittojen ehkäisemiseksi. 
  2. Odota pari päivää, mutta käy välillä tarkkailemassa kananmunaa. Mitä havaitset? 
  3. Parin päivän kuluttua huomaat kananmunassa jotain erikoista.

 

Tutkiminen
  1. Ota parin päivän päästä kananmuna pois etikasta.
  2. Tutki kananmunaa: Millainen kananmuna nyt on? Miltä kananmunan sisus näyttää? Tunnistatko kananmunan osat?
  3. Voit kokeilla tiputtaa kananmunan matalalta esimerkiksi lavuaariin. Kuinka korkealta kananmunan voi tiputtaa ennen kuin se hajoaa?

 

Mitä tapahtuu: Kananmunan kuori on liuennut pois ja jäljellä on kiinteä, läpinäkyvä kananmunan sisus. 

Miksi tapahtuu:Kananmunan kuori koostuu pääosin kalsiumkarbonaatista, joka liukenee hyvin happoon. Etikka taas on happo. Kananmunan kuori siis liukenee etikan vaikutuksesta ja jäljelle jää kananmunan sisus, joka ei liukene happoon. Kananmunan sisusta ympäröi kalvo, joka ei liukene. Siksi kananmuna ei hajoa. Samalla tavalla etikalla tai muulal hapolla voi pehmittää kalkkijäämiä esimerkiksi kylpyhuoneesta.

Ohjeet raportointiin:
Mikäli haluat diplomin suoritettuasi kaikki 10 tiedetemppua, täytä alla oleva raporttipohja ja lähetä se meille sähköpostilla otsikolla ”Tiedetemppujen raportti” osoitteeseen lumakeskus@gmail.com
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_btn title=”Lataa raporttipohja (docx)” style=”flat” color=”violet” align=”center” i_icon_fontawesome=”fas fa-file-word” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fluma.uef.fi%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F11%2F2021%2F03%2FKuoreton-kananmuna-Raporttipohja.docx|title:Lataa%20raporttipohja%20(docx)||” css=”.vc_custom_1616420831564{padding-top: 20px !important;}”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_btn title=”Lataa raporttipohja (pdf)” style=”flat” color=”violet” align=”center” i_icon_fontawesome=”fas fa-file-pdf” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fluma.uef.fi%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F11%2F2021%2F03%2FKuoreton-kananmuna-Raporttipohja.pdf|title:Lataa%20raporttipohja%20(pdf)||” css=”.vc_custom_1616420854427{padding-top: 20px !important;}”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_btn title=”Lataa opettajan ohje (pdf)” style=”flat” color=”violet” align=”center” i_icon_fontawesome=”fas fa-id-card-alt” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fluma.uef.fi%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F11%2F2021%2F03%2FKuoreton-kananmuna-Opettajan-ohje.pdf|title:Lataa%20opettajan%20ohje%20(pdf)||” css=”.vc_custom_1616420879187{padding-top: 20px !important;}”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][vc_column width=”1/5″][/vc_column][/vc_row]