Siirry suoraan sisältöön
Home » Hankkeet » Työelämä tutuksi LUMA-aineiden opetuksessa » Tehtävä 10. Hullunkuriset LUMA-perheet -korttipeli

Tehtävä 10. Hullunkuriset LUMA-perheet -korttipeli

Ajankäyttö: 3 x 45 min.
Tarvikkeet:
tietokoneet tai tabletit, kartonkia tai laminointikone korttien tekemistä varten.

Tehtävän tavoitteet

Oppilaat tutustuvat luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan alan ammatteihin, koulutuspolkuihin ja yrityksiin verkosta löytyvän materiaalin kautta. Tällä materiaalilla tarkoitetaan esimerkiksi ammatinvalintaan keskittyviä verkkosivuja, yritysten ja oppilaitosten verkkosivuja sekä eri alojen ammattilaisten haastatteluja.


Tehtävän toteuttaminen

Oppilaiden tuotos on Hullunkuriset LUMA-perheet/Musta Pekka –korttipeli. Pelissä on samat säännöt kuin perinteisessä Hullunkuriset perheet- ja Musta-Pekka –korttipeleissä. Korttipakka muodostuu viidestä nelihenkisestä perheestä, joiden sukunimet ovat LUMA- ja tekniikan alojen ammatteja. Esimerkiksi Perhe Insinööri, jonka jäsenet ovat Herra ja Rouva Insinööri sekä lapset Lasse ja Liisa Insinööri. ”Musta Pekka” voi olla oppilaiden keksimä, aiheeseen sopiva hahmo.

Tuotettava korttipakka eroaa perinteisestä Hullunkuriset perheet/Musta Pekka –pakasta siten, että pelikortit sisältävät ammatteihin liittyvää tietoa. ”Herra” ja ”Rouva” –korteissa kerrotaan hahmon ammattinimike ja millaisia työtehtäviä hän hoitaa. Perheiden lasten korteissa voidaan mainita lasten toiveammatit.

Korttipakat tuotetaan 4-5 oppilaan ryhmissä siten, että jokainen ryhmä tuottaa kahden perheen kortit. Oppilaille annetaan yhden oppitunnin verran aikaa tutustua verkosta löytyvään materiaaliin ja tuottaa korttipakka sen avulla.

Esimerkkejä perheistä: fyysikkoperhe, insinööriperhe, biologiperhe, matemaatikkoperhe, maantieteilijäperhe, kemistiperhe, laboranttiperhe, koodaajaperhe…

Verkkosivuja, joilta oppilaat voivat etsiä tietoa LUMA- ja tekniikan alojen ammateista ja koulutuspoluista:

http://ammatinvalinta.fi/
http://www.ammattinetti.fi/
http://www.mol.fi/avo/
http://www.mytech.fi/
https://opintopolku.fi/wp/fi/
http://www.opiskelupaikka.fi/
https://www.studentum.fi/


Tehtäväohje ja korttipohjat oppilaille