Opetuskokonaisuus, jossa tutkitaan happojen vaikutusta hampaisiin. Kokeellinen työ! Soveltuu 3-6 luokille, kesto oppitunti.
Aihe: Ihminen ja terveys, hampaiden hyvinvointi, hapot
Ikäluokka: 3.-6. luokka
Tavoitteet: Tavoitteena on selvittää erilaisten nesteiden happamuutta ja sen vaikutusta hampaiden hyvinvointiin. Työssä sukelletaan happojen maailmaan ja selvitetään kananmunan kuoren avulla miten erilaiset juomat kuluttavat hampaita.
Tarvikkeet:
Punakaali-indikaattorin tekemiseen
- Pieni punakaali
- Veitsi
- Kiehuvaa vettä
- Lämpöä/kuumennusta kestävä astia
- Valkoista suodatinpaperia, jos valmistat pH-paperia (myös kahvin suodatinpussi soveltuu)
Kokeen toteutukseen
- Munankuoria
- Pieniä laseja, esim. muovimukeja
- Ompelulankaa
- Grillitikkuja
- Vettä
- Appelsiinimehua
- Virvoitusjuomaa, esim. kolajuomaa
- Etikkaa, sitruunamehutiivistettä tai muuta hyvin hapanta nestettä
- Kivennäisvettä
- Kennolevyjä tai muita ”pieniä astioita”
- Talouspaperia
- Tussi
- + mahdollisesti emäksistä näytettä kuten ruokasoodavettä tai pyykinpesuainetta indikaattorin värimuunnoksen osoittamiseksi
Kesto: Kokeen käynnistämiseen kuluu 30-60 minuuttia riippuen ryhmän koosta ja siitä, valmistavatko oppilaat itse punakaali-indikaattorin. Koe jatkuu noin viikon ajan (tutkimuspäiväkirjan täyttö), minkä jälkeen suoritetaan lopputarkastelu ja tehtävän purku. Tarkasteluun ja tutkimuspäiväkirjan täyttöön on hyvä varata 10-15 minuuttia tarkastelupäivinä 1-3. Lopputarkasteluun ja tehtävän purkuun on hyvä varata vähintään 30 minuuttia.